Blog

U tvrtkinu razvoju najveći je pothvat odabir partnera i suradnika

DAVID BURCAR, VANADO

U tvrtkinu razvoju najveći je pothvat odabir partnera i suradnika

 

Svjesni da nisu najbolji, ali da brzo uče i daju sve od sebe da ispune sve zahtjeve klijenata, u softverskoj tvrtki Vanado kažu da žele postati najbolji. Odlučujući poslovni potez bio im je prelazak na nove tehnologije i svojevrsno prepisivanje koda, a prijelomna godina bila je prošla, kad im je izvrsno krenulo. Najveći potencijal vide na domaćem tržištu jer se na njemu napokon događa digitalna tranzicija

 

Prati, analiziraj, uštedi i kontroliraj za softversku tvrtku Vanado nisu nasumično odabrane četiri riječi, nego temelj postojanja i poslovanja. Vanadovo softversko rješenje za pametno upravljanje, planiranje i praćenje proizvodnje u stvarnom vremenu nosi stoga, prema prvim slovima te njegove krilatice, akronim PAUK. Zbog povećavanja svijesti o sustavima poput toga tvrtkin suvlasnik i direktor David Burcar ne strahuje za budućnost. Glavni mu je cilj rast kvalitete proizvoda i usluga u idućem razdoblju te osiguranje više resursa za konzalting, što smatra iznimno važnim za pridobivanje novih klijenata. 

 

Gdje se gubi novac 

Vanadov softver namijenjen je svim proizvodnim tvrtkama neovisno o njihovoj veličini te je u izravnoj vezi sa skladištem materijala i sirovina. Protok informacija, kaže Burcar, u stvarnom vremenu omogućuje aktivno djelovanje i rješavanje potencijalnih problema prije nego što problem nastane. 

S pomoću softvera PAUK Burcaru je cilj otkriti mjesta na kojima se gubi novac praćenjem proizvodnje u stvarnom vremenu, odnosno povećavati produktivnost i konkurentnost te smanjivati troškove proizvodnje. 

– PAUK nudi četiri osnovna modula, ali najveći je naglasak na PAUK MES-u, proizvodnome modulu koji omogućava praćenje proizvodnje u stvarnom vremenu uz izravnu vezu sa strojevima i opremom s pomoću tehnologije interneta stvari (engl. internet of things, IoT). Tu su još knjigovodstveni modul PAUK. ERP, zatim modul za praćenje potrošnje energenata PAUK NRG te osnovni modul za jednostavne poslovne procese PAUK OS. Bez rješenja poput PAUK-a danas nije moguće biti konkurentan na tržištu jer je najvažnije u stvarnom vremenu znati u kojoj je fazi proizvodnja, koja je razlika između kalkulativne, prodajne i proizvodne cijene proizvoda te koliko je tvornica produktivna i efikasna. Početkom godine počeli smo primjenjivati i novo PAUK-ovo izdanje. Nova verzija temelji se na najnovijim tehnologijama. Prepisali smo i sredili stari kôd, što zapravo znači da smo gotovo cijelu aplikaciju razvili ispočetka i napravili dokumentaciju. Tu su i novi dizajn te novi moduli koje smo proteklih deset godina razvijali s klijentima, od kojih bih istaknuo nove module za planiranje proizvodnje i planiranje nabave – navodi Burcar. 

 

Domaće je domaće 

Posebno su usmjereni na inovacije, na njima neprestano rade zbog kompleksnosti tržišta i ubrzanog razvoja tehnologije. Burcar kaže da trenutačno razvijaju nove module za praćenje rada strojeva te uređaj za mjerenje i praćenje potrošnje električne energije. Budući da se radi o softveru, rješenja po mjeri Burcaru su velik izazov, ali omogućuju mu dinamičnost i aktivnost. To tjera Vanado da bude bolji i bolji iz dana u dan, naglašava, a svaka proizvodnja zahtijeva drukčiji pristup i donosi nove izazove iako se često radi o gotovo identičnim tvornicama iz iste djelatnosti i s jednakom ponudom proizvoda. 

– Imamo specifičan proizvod i većinom uvodimo PAUK MES. S drugim tvrtkama, stranim i domaćim, surađujemo povezujući se s drugim softverima kao što su knjigovodstveni programi ili softveri za poslovnu inteligenciju (engl. business intelligence, BI) i upravljanje odnosima s klijentima (engl. customer relationship management, CRM). Inače smo poslovno orijentirani prije svega na domaće tržište, na njemu vidimo najveći potencijal jer u Hrvatskoj se događa nužna digitalna tranzicija koju smo dugo čekali. Prisutni smo još u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, a cilj su nam austrijsko i njemačko tržište do kraja sljedeće godine. Većinu poslova dobivamo na preporuku. Iza svih naših rješenja stoje inženjeri strojarstva i računarstva te ekonomski stručnjaci koji razumiju izazove s kojima se nose naši klijenti – iznosi Burcar. 

 

Supruga pokretačica 

Burcar je prije radio u tvornici kabela Elka, a ondje je i došao na ideju o izradi softvera s pomoću kojega bi se moglo brže i jasnije odlučivati te nadzirati procesi u stvarnom vremenu. S obzirom na to da je u Elki prošao cijeli put od pripravnika do upravitelja pogona održavanja i energetike, stečeno znanje pomoglo mu je u primjeni poslovnih zamisli u Vanadu. Tvrtku je 2012. u Zagrebu zapravo pokrenula Burcarova supruga Marina. Započela je strateške i marketinške aktivnosti, a onda joj se pridružio zajednički prijatelj, programer Mihael Župančić. Tek nakon Župančića, koji je sada voditelj razvoja i tvrtkin suvlasnik, u Vanado dolazi Burcar. Burcar objašnjava da je u Elki bio na položaju upravitelja na kojem je radio na raznim unaprjeđenjima, što mu je omogućavalo da razvija softver koji su najprije uveli u tu tvrtku. Nakon što se promijenila uprava, to mu više nije bilo zanimljivo pa je dao otkaz i počeo raditi u Vanadu. 

U pokretanje Vanada supruga i on uložili su ušteđevinu, no ona brzo istopila pa je posudba prijatelja pomogla u preživljavanju mlade tvrtke. Budući da su živjeli od malih prihoda, počeci su bili iznimno izazovni, ali nisu gubili vjeru, sjeća se Burcar, odustajanju nije bilo mjesta. 

Na tržište se probijamo isključivo predanošću i fleksibilnošću jer smo svjesni da nismo najbolji, ali brzo učimo i dajemo sve od sebe da ispunimo sve zahtjeve klijenata. Želimo postati najbolji. Naš odlučujući poslovni potez svakako je bio prelazak na nove tehnologije i prepisivanje koda, a prijelomna godina bila je prošla; od tada je nekako sve izvrsno krenulo. Naime, ljudi su nakon korona krize shvatili što znače mogućnost rada na daljinu i softveri koji osiguravaju praćenje proizvodnje u stvarnom vremenu. U tvrtkinu razvoju svakako je najveći pothvat odabir partnera i suradnika, mislim da smo u tome uspjeli. Također, sada smo u postupku uvođenja međunarodnih standarda ISO 20000 i ISO 27001, očekujemo da ćemo ih uvesti do sredine 2024. – ističe Burcar. 

 

Ugovoreni poslovi 

Prošle godine Vanado je ostvario 597.727,52 eura prihoda, što je povećanje u odnosu na godinu prije od 119.342,49 eura. Neto dobit lani je iznosila 126.436,92 eura, a 2021. bila je 106.000 eura. Prihodi su se tako povećali za 24,95 posto, a dobit za 19,28 posto. 

Postali smo prepoznatljivi i stabilno poslujemo, što je našim partnerima ulilo sigurnost pa s postojećima radimo na novim modulima. S obzirom na količinu znanja i iskustva koje se očituje na referentnom popisu, nove partnere uvjeravamo da zajednički možemo znatno unaprijediti njihove poslovne procese, što smo i uspjeli. Dakle, predani rad i neprekidno učenje izravno utječu na povećanje prihoda. Jako smo zadovoljni jer kontinuirano rastemo i opet ćemo sve ponovno uložiti u razvoj. Ovogodišnje poslovanje za sada ide dobro, povećali smo kapacitete te imamo ugovorenog posla do kraja godine. Najviše ulažemo u ljudske potencijale i kapacitet, na to se najviše oslanjamo u tvrtkinu razvoju. Stalno povećavanje plaća, poboljšavanje uvjeta rada i razvoj novih proizvoda uz nove tehnologije jamstvo su tvrtkina razvoja. To nam se vraća: tvrtka je poželjna za rad i ima odlične proizvode – ocijenio je Burcar. 

Vanado trenutačno ima dvanaestero zaposlenika i za Burcara je to za sada dovoljno. Nemaju problema s pronalaskom radne snage, Burcar se nada da će tako i ostati. Smatra da su njihove plaće doista dobre i realne jer ih nastoji korigirati svakih šest do dvanaest mjeseci, ovisno o zasebnom napretku pojedinaca. Također se daju dodaci za dobro obavljen posao, a Vanado se koristi i Moontopovom platformom za prigodne nagrade i ostale naknade zaposlenicima. 

 

Proizvedeno u Hrvatskoj 

U koronakrizi je Vanado imao sreće, prema Burcarovu mišljenju, zato što je imao mnogo ugovorenog posla. Budući da je tvrtki aplikacija i gotovo cijelo poslovanje u oblaku, nije bilo teškoća s radom na daljinu. Održani su stabilnost poslovanja i rast, nije se prestalo raditi, no Burcaru je ipak mnogo lakše i ugodnije raditi uživo. 

– Inflacija nas je sve pogodila jer je zaista visoka, no vjerujem da će se do kraja godine stabilizirati. Energetsku krizu nismo previše osjetili s obzirom na djelatnost – naglasio je Burcar. 

Vanado ujedno surađuje s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu i Katedrom za upravljanje proizvodnjom na opremi laboratorija dajući svoj softver i računalnu opremu. Trenutačno se Fakultet obnavlja, zbog čega se laboratorij ne može upotrebljavati, ali Burcar očekuje da će se nagodinu suradnja nastaviti. 

– Cilj je suradnje da se studentima omogući pristup Vanadovu sustavu kako bi bili upoznati s važnosti i mogućnostima softverskog alata koji znatno može unaprijediti produktivnost i efikasnost u njihovim budućim tvornicama. Naravno, želimo i da znaju da takva rješenja postoje u Hrvatskoj. No uspjeli smo otvoriti partnersku tvrtku, IEMA-u d.o.o. (Industrial Engineering Management Academy), u sklopu koje ćemo od jeseni početi održavati edukacije o upravljanju proizvodnjom, povećanju produktivnosti i efikasnosti djelatnika te proizvodnih procesa. Smatramo da imamo dovoljno iskustva i znanja i da će to biti pun pogodak. A što se tiče natječaja Europske unije za komercijalizaciju inovacija za Vanadovo rješenje praćenja rada strojeva u stvarnom vremenu i softver PAUK IoT, nažalost, još nema rezultata natječaja. Ipak, mi smo već počeli razvijati novi softver i nabavljati opremu za nove uređaje jer ne možemo čekati – naglašava Burcar. 

Ostali članci

EU banner logo EU banner logo EU banner logo

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

saznaj više